De landelijke, digitale veiling

Nu veilen we nog afzonderlijk op de drie exportlocaties van Royal FloraHolland: Aalsmeer, Naaldwijk en Rijnsburg. We gaan naar een landelijk, dus locatie-onafhankelijk, digitale veiling toe. Zo brengen we vraag en aanbod van onze drie exportlocaties samen in één digitale (wereldwijde) marktplaats.

Naast Directe Verkoop komt op Floriday ook een digitale veiling beschikbaar. Kwekers kunnen dus op één plek hun producten aanbieden via de diverse handelskanalen en zo meer kopers bereiken. En kopers hebben via Floriday toegang tot het volledige brede en diepe assortiment van alle aangesloten kwekers. Daarbij komt dat zij op verschillende exportlocaties kunnen inkopen. En bij aankoop kunnen zij zien in welk tijdvak het product geleverd wordt.

Door concentratie van vraag en aanbod in Floriday optimaliseren we de prijsvorming, wordt het inkoopproces efficiënter, overzichtelijker en gemakkelijker en verminderen de administratieve lasten aanzienlijk.

Demo digitale Veiling

De digitale veiling is volop in ontwikkeling. Dit proces doorlopen we stap voor stap. We bekijken onder andere welke functionaliteiten en welk design het veilproces en inkoopproces het meest optimaal ondersteunen. En hoe we een goede klantbeleving kunnen garanderen. Dit toetsen we vervolgens bij inkopers, aanvoerders en Veilingmeesters. Daarna voeren we verbeteringen door, en toetsen we het opnieuw. De digitale veiling implementeren we als eerste in Eelde. Binnenkort is er een demoversie van de digitale veiling beschikbaar.

Aantallen drukken

Sinds de fusie in 2008 hanteren we op de exportlocaties van Royal FloraHolland verschillende inkoopmethodes. In Aalsmeer en Rijnsburg kunt u nu nog via spraak of via aantallen drukken inkopen. En in Naaldwijk kan dat alleen via aantallen drukken. Deze verschillende inkoopmethoden trekken we - in aanloop naar de landelijke, digitale veiling – gelijk. We gaan daarbij voor aantallen drukken. Dit houdt in dat een koper niet langer met audio (spraak) zijn koopintentie op de veilingklokken van Royal FloraHolland kan aangeven. Dit geldt voor alle veilgroepen.

Van spraak naar aantallen drukken
Bij aantallen drukken geeft een koper zijn koopintentie in door middel van het drukken van een aantal. Met aantallen drukken vermindert het aantal verstoringen tijdens het veilproces. Bijgeluid, vragen of opmerkingen kunnen de cadans van het veilen straks niet meer verstoren. Het inkopen in twee stappen, waarbij eerst de prijs wordt vastgesteld en daarna de keuze voor het aantal fusten wordt gemaakt, is straks niet meer mogelijk.

Nieuwe mogelijkheden
Aantallen drukken biedt ook in de toekomst nieuwe mogelijkheden, zoals multi-transactie veilen of automatisch bieden. Aantallen drukken past ook beter bij een internationale marktplaats; regelmatig zijn (internationale) inkopers niet (goed) te verstaan door de Veilingmeester. Met aantallen drukken voorkomen wij dit probleem.

Hoe gaan we overstappen?
Eind dit jaar stappen we over op aantallen drukken. Dit houdt in dat een koper dan niet meer met audio (spraak) zijn koopintentie op de veilingklokken van Royal FloraHolland kan aangeven, maar alleen middels het drukken van een aantal. Dit geldt voor alle veilgroepen.

Ga naar